Ved en tilfeldighet (eller feil?) ble Thierry Guetta, aka "Mr. Brainwash", hypet opp som det store, nye navnet innen samtidskunst (Pop-art) og over natten havnet han på alles lepper. Amerikanskje celebriteter (flokkdyr) anerkjente ham og selv kunne han tilfreds konstatere: "Hei, det gikk jo. Nå er også jeg respektert". I dag er Guetta eksportert til alle verdensdelene, omtalt, feiret og beundret... Det er ironisk, navnet Mr. Brainwash... For et paradoks. Jeg går rundt og håper på at han en eller annen dag barberer av seg skjegget og sier sannheten: – Jeg lurte dere alle sammen.

Thierry Guetta og hans identitet "Mr. Brainwash" er et produkt av Banksy; verdens største og kanskje mest geniale pop-art kunstner. En virkelig designer. Det var et par pressemeldinger fra Banksy (som selv egentlig hadde et likegyldig forhold til hele Brainwash-prosjektet) som førte til den plutselige og helt vanvittige hypen rundt Thierry Guetta. Folk tenkte: Greit, når Banksy sier det så er det sikkert bra... Bare noen få selvtenkende hoder reflekterte forsiktig kritiserende (ikke høylydt, selvsagt): "Men dette er jo bare billige, dårlige og tåpelige kopier av alle andre sin pop-art, det er jo ikke noe som helst originalt over dette, vel? Hva er egentlig spesielt med Mr. Brainwash?" Vel, det som var av kritiske innsigelser druknet i, ja nettopp: HYPE.

Guetta øser av dyptpløyende livsfilosofi:

- I copy the Andy Warhol soup box because he is dead and I is alive...

- I wake up in the morning and try to be happy.

- Only be happy with everything and nothing bad can happen.

- I just say what to do and all the others just do what to do.

- I don`t know what month it is or the watch. I only do things, you know...

I dag angrer Banksy på hva han i et tankeløst øyeblikk gjorde for "Mr. Brainwash". Og jeg angrer også. Jeg får nesten vondt av å se på dette her. Hvor mange av de som står i kø foran "New York Opening" har giddet å jobbe så mye med kunst og med seg selv at de har utviklet en ordentlig, virkelig evne til å skille og sortere ut kvalitet? Jeg er er sant å si i tvil om det kan være en eneste blant dem.

Som Guetta/Mr. Brainwash også sier: "Anyone can be an artist". Så sant...